Uputstvo za pripremu materijala za štampu

Štampa


Pripremu raditi u CMYK kolor modelu, u rezoluciji od 300dpi
Poželjno je da dimenzije fajla budu realne dimenzije 1:1
Formati u kojima mozete slati pripremu PDF, CDR, AI ili EPS, PSD ili JPG ili TIFF
Fajl uvijek treba praviti na tačnu dimenziju sa uračunatim prepustom (bleed),    


Slike
Rezolucija slika i eventualno ostalih dijelova u dokumentu koja nisu u mogućnosti da budu u vektorima poželjno je da ne bude manja od 300 dpi.


Crna boja
Tekst u crnoj boji treba da bude podešen na sledeći način:C=0%, M=0%, Y=0%, K=100%.
Ipak velike površine crne boje ne podešavati na 100% crnu već C=60%, M=40%, Y=40%, K=100%

 


Prepust
Kada je u pitanju materijal koji ima štampu do ivica obreza obavezno prepustiti po min. 3 mm sa svake strane zbog obreza (npr. A4=210x297, fajl koji šaljete treba da ima površinu 216x303mm, ta 3 mm ne treba da budu bijeli okvir već prepuštena štampana površina, slika ili pozadina).
Kada se definiše šta tačno želite da radite i kada se odredi dimezija potrbno je na željenu dimeziju dodati po 2mm sa sve četiri strane. Ako radite vizit- kartu koja treba da se seče na krajnji format 9x5 cm, prilikom izrade potebno je napraviti prepuste, tako što će te dodati po 2mm sa sve četri strane. Vizit karta onda trba da bude 9.4x5.4 cm. Tekstualne i grafičke elemente ne bi trbali postavljati uz sam kraj papira, odnosno mesta gde se obavlja sečenje na željenu dimeziju. Možete do kraja stavljati jedino neke tonove ili stvari koje su zamišljene da idu do samog kraja. Ova pravila se trebaju uvek koristiti nevezano šta se radi!

Corel
Ukoliko snimate pripremu u Corel formatu fontove obavezno pretvorite u krive tako što ćete pritisnuti na tastaturi CTRL+A, zatim u meniju Arrange aktivirati komandu Ungroup All, nakon toga u meniju Edit opcija Select all aktivirate komandu Text  i nakon toga pritisnete na tastaturi CTRL+Q. To će sav tekst na strani pretvoriti u krive, nakon čega izmene teksta neće više biti moguće, a pri otvaranju istog na drugom računaru neće tražiti fontove

Illustrator
Ukoliko snimate pripremu u Adobe Illustrator formatu fontove obavezno pretvorite u outlines tako što ćete pritisnuti na tastaturi CTRL+A, zatim ući u meni Type i u njemu odabrati komandu Create outlines (skraćenica na tastaturi je Shift+Ctrl+O). To će sav tekst na strani pretvoriti u krive, nakon čega izmene teksta neće više biti moguće, a pri otvaranju istog na drugom računaru neće tražiti fontove
Kada ubacujete slike u dokument, obavezno iskljucite Link opciju - sve slike moraju biti embeded.
Ako koristite transparencije, uradite Flatten Trancparency (CTRL+A = Select All, Meni: Object/Flatten Transparency...)

Photoshop
Ako ste radili u RGB modu, fajl obavezno prebacite u CMYK (Meni: Image/Mode-CMYK)
Rezolucija 300 dpi. (Meni: Image/Image Size... Resolution 300 pixel/inch)


Ako imate bilo kakvih nejasnoća ili niste dovoljno sigurni da ćete napraviti odgovarajući PDF za štampu, preporučujemo da nas kontaktirate na gore navedene telefone ili putem e-maila.

Copyright 2011 Dizajn. Euro Line štamparija, tel. 011/23 99 708, 063/ 20 26 51
Joomla templates 1.7 free by Hostgator